Skin Therapy Vema BV

 
 Skin Therapy Vema B.V.  
Harmenkaag 9, 1741 LA Schagen  
Telefoon: 022 421 4852  
Mail: info@skintherapy  

Skin Therapy Vema B.V. op Facebook

Uw huid

Psoriasis  |  Vitiligo  |  Eczeem  |  Zonneallergie

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen. Waarom bij de een wel eczeem ontstaat en bij de ander niet, is niet bekend. Eczeem is niet besmettelijk. De meeste, maar niet alle eczemen jeuken.

Constitutioneel exceem

Als de eczeem vanaf de geboorte aanwezig is, spreekt men van constitutioneel eczeem. Constitutioneel eczeem is een veelvoorkomende chronische huidaandoening. Het is een chronische ontstekingsziekte. Ongeveer 2,5% van de Nederlandse bevolking heeft er last van. Vaak al op heel jonge leeftijd, in de vorm van dauwworm.

Bij kinderen onder de twee jaar ontstaat dit vooral in het gezicht en op het behaarde hoofd (‘dauwworm’) of op de ellebogen, knieën en het bovenlichaam. Na het tweede jaar ontstaat eczeem vooral in de elleboog- en knieholten en op de polsen en de enkels. Constitutioneel eczeem is onderdeel van het atopisch syndroom, waarbij ook kunnen voorkomen: astma en allergische reacties op voeding en deeltjes in de lucht, zoals pollen. Bij eczeem is vaak niet duidelijk welke prikkels dat zijn. Allergie komt in families vaak bij meerdere personen voor. Eczeem kan in bepaalde perioden optreden en weer verdwijnen. Na het dertiende jaar zijn de klachten bij constitutioneel eczeem meestal minder.

Mensen met een constitutioneel eczeem hebben veel last van hun rode, droge en gevoelige huid, die vaak gezwollen is, vochtblaasjes heeft, kloofjes en littekens vertoont en ook vocht kan afscheiden. Bijna altijd gaat dit gepaard met jeuk. Het tegelijk voorkomen van verschillende symptomen is typerend voor constitutioneel eczeem. De kans is groot dat iemand zijn huid kapot krabt en dat kan weer een infectie tot gevolg hebben.

Wat kunt u zelf doen bij eczeem?

  1. Bij een kind onder de twee met ernstig eczeem is soms onderzoek nodig naar voedselallergie. Neem contact op met uw huisarts.

  2. Probeer niet te krabben: krabben verergert het eczeem.

  3. Een zorgvuldige dagelijkse huidverzorging is belangrijk om de huid in goede conditie te houden. Hoe minder droog de huid is, hoe minder kwetsbaar.

  4. Voorkom uitdrogen van de huid: baad of douche niet te vaak, lang of te warm. Voeg wat olie aan het badwater toe en smeer de huid, direct na het wassen of douchen, in met een vette crème of zalf. Vermijd zeep, badschuim en wasmiddelen

  5. Draag luchtige, liefst katoenen kleding

  6. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.

Welke geneesmiddelen en zalven kunnen worden gebruikt bij eczeem?

Verzachtende en beschermende crème en zalf
De verzachtende en beschermende crèmes en zalven bevatten geen werkzame bestanddelen, maar houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen. U kunt deze crèmes en zalven zo vaak aanbrengen als u wilt, meestal naast het gebruik van crèmes met een geneesmiddel erin.
Voorbeelden bij een droge huid: Atoderm crème, vaseline lanettecrème en vaseline cetomacrogolcrème
Voorbeelden bij een zeer droge huid: Bioderma Atoderm P.O. Zinc crème, Bioderma Atoderm crème, lanettezalf, cetomacrogolzalf

Bijnierschorshormonen
Er zijn verschillende medicijnen die het lichaam helpen de chronische huidontstekingen te overwinnen. Deze medicijnen bevatten bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden of de werkzame stoffen tacrolimus of primecrolimus. Ook ciclosporine wordt toegepast bij constitutioneel eczeem op de huid, remmen de ontstekingen, verminderen schilfering, stillen de jeuk en verminderen de zwelling doordat ze de bloedvaten vernauwen. Hierdoor verergert eczeem minder snel, verminderen de branderige plekken en de roodheid zal afnemen. De huid kan zich herstellen, wordt soepeler en zal er beter gaan uitzien.

Lichttherapie
Skin Therapy geeft lichttherapie voor eczeem in twee vormen. Lichttherapie met zout water of zonder water. Beide vormen worden gegeven afhankelijk van de vorm van eczeem en de mate van activiteit van het eczeem. Skin Therapy behaalt goede resultaten bij 60% van de patiënten met eczeem.

18 september 2008/RM/mv